29. juni 2021

Rødkilde Gymnasium har succes med at tiltrække eliteidrætselever - ikke kun fra Vejle men også langvejs fra

Læs mere om vores tilbud her

 

Opskriften på at sikre eliteidrætseleverne en STX-uddannelse samtidig med, at de dyrker deres sport, består af en veletableret eliteidrætsordning med tre koordinatorer i spidsen, tilsat et tæt samarbejde med elevernes klubber. Og netop det tætte samarbejde med Vejle Svømmeklub har ført til, at 18-årige Mads Stamholt fra Haderslev sidste år valgte at flytte til Vejle og starte i 2.g på Rødkilde.

 

Begge svømmere fremhæver desuden en stor forståelse og fleksibilitet ift. fx at kunne gå tidligere, komme senere ifm. morgentræning, få ekstra undervisning eller udsat afleveringer pga. stævner, som noget der betyder meget for dem.

 

Et tæt samarbejde mellem klub og uddannelse er vigtigt

Der hersker ingen tvivl om, at eliteidrætskoordinator på Rødkilde, Roar F. H. Ipsen, er glad for samarbejdet med Vejle Svømmeklub i skikkelse af klubdirektør Johan Seistrup.
- Vi er fantastisk glade for samarbejdet med Vejle Svømmeklub og specielt med Johan. Kontakten er god og hurtig, for det betyder meget, at vi ikke kun har kontakt med eleven, men også har en direkte kontakt til en person i klubben, som har den sportslige tilgang, fortæller Roar.
Hertil supplerer Johan: - Rødkilde er en af vores gode samarbejdspartnere og jeg ved, at når jeg tager en kommende elev, som fx Mads med derud, så er forudsætningerne for at han kan kombinere skolen med træningen i orden.

Som klub og træner kigger vi meget på det hele menneske, på at hverdagen fungerer med 8-9 træninger om ugen. Der skal være styr på lektierne og hele puslespillet med at få skole og privatliv til at fungere, er en forudsætning for at svømme på eliteplan.


Flest elever vælger den 3-årige STX - Rødkilde bakker op med fleksibilitet og tillid

Rødkilde Gymnasium tilbyder både den 3-årige og 4-årige STX som eliteidrætselev, hvor den sidste kræver Team Danmarks godkendelse. Ifølge Roar er der dog en tendens til at mange, også dem med godkendelse, vælger den 3-årige.
- Det gør de fordi de gerne vil have en fast klasse, og ikke splittes ud på flere klasser. Derfor vælger vi at fokusere på en høj grad af fleksibilitet, så de kan gøre det på 3 år; det er hårdt, men kan lade sig gøre. Vi er generelt imponerede over eliteidrætseleverne og især svømmernes disciplin ift. deres sport og skolen, og når vi mærker, at de gør det vi forventer og aftaler, så vil vi også rigtig gerne bakke dem op ved at være fleksible ift. fx større fravær, fortæller han.

 

Ungdomsby vil kunne tiltrække flere eliteidrætselever

Hvis det står til Johan, er næste step i udviklingen af eliteidrætsordningen helt klart kunne tilbyde eleverne en bolig, specielt til dem der kommer lang vejs fra, måske endda en ungdomsby, så man ikke er overladt til sig selv. - De forældre der henvender sig til mig om et klubskifte, spørger først og fremmest om to ting: Hvilke muligheder er der for ungdomsuddannelse og bolig?

Roar er enig. - I øjeblikket samarbejder Rødkilde med boligforeningen Østerbo, hvor vi kan henvise nye elever til en ungdomsbolig, men der er jo ikke noget netværk, når de kommer hjem. - Men hvis vi med sikkerhed kunne sige, at vi har et tilbud, hvor de kan bo sammen med andre atleter, så vil konceptet være fuldendt, slutter Roar.

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Eliteidrætskoordinator Roar Futtrup Havemann Ipsen, Rødkilde Gymnasium, tel: 6020 7581, mail: ri@roedkilde-gym.dk

Klubdirektør Johan Seistrup, Vejle Svømmeklub, tel: 3132 7868, mail: johanseistrup@vejlesvommeklub.dk

 

FAKTA om udviklingen i eliteidrætselever på Rødkilde

·         Pt. er der 40 aktive eliteidrætselever på Rødkilde fordelt på 3 årgange.

·         Siden 2016 er antallet af elever støt steget med 27,5%.

·         Fordeling på sportsgrene:

Tennis, sejlads, badminton, håndbold, amerikansk fodbold, ridning, fodbold, svømning, kajak, Taekwondo, dans og atletik

·         Pt. er der 5 elever, der er flyttet til Vejle pga. deres sport og har valgt Rødkilde

 

FAKTA om Eliteidrætsordningen på Rødkilde

·         Tre mentorer samarbejder med elev og træner om et sammenhængende uddannelsesforløb

·         Morgentræning - fri til at passe træningen og deltage i træningslejre mm.

·         Erstatningstimer - ved godkendt fravær

·         Buddyordning - aftale om at studiekammerat tager noter m.m. ved fravær

·         Madordning - mulighed for at bestille ernæringsrigtig mad udarbejdet i samarbejde med kostvejleder med speciale i kost og ernæring til eliteidrætsudøvere

·         Foredrag/kurser omkring fx idrætsskader, kost, idrætspsykologi

·         Netværk med andre eliteidrætselever

·         Adgang til fitnessrum

·         4-årig uddannelse - kræver Team Danmark godkendelse